Siirry pääsisältöön

Ohjeet ja taustatarina

Koko perhe lukee -projektin takana on Ristijärven vanhempainyhdistys ry:n halu tukea ristijärveläisten lasten, nuorten ja heidän perheidensä lukuharrastusta.
Tämän ajatuksen siivin lähdimme kehittämään vanhempien lukudiplomia. Tällä kertaa lapset ja nuoret olisivat niitä, jotka kannustavat puolestaa vanhempiaan lukemaan. Olisi huippua, jos lapset ja nuoret vanhempineen lukisivat samoja kirjoja - ihan uusi aihe keskusteluyhteyden tueksi ja samalla vanhemmat pääsisivät kurkistamaan jälkikasvunsa maailmaan. 
Vanhemmilla on suuri merkitys lasten lukutaidon kehittymisessä. Ihan vauvasta saakka lapselle olisi hyvä lukea ääneen. Lasten olisi hyvä nähdä vanhempiensa lukevan ja elää kodissa, jossa on kirjoja näkösällä ja saatavilla.
Ajatuksena oli, että keväällä voisimme palkita ahkeria lukuvanhempia. Eri keskusteluissa esille nousi kritiikki diplomi- ja suorittamisajattelua kohtaan. Tämä oli hyvä pointti, joten laskemme ajatuksemme liikkeelle niin, että vain mahdollistamme lukijoiden välisen keskustelun eri kirjoista. Edetään ilman suorittamista, ja vanhempainyhdistys jakaa tsemppipalkintoja sopivaksi katsominaan ajankohtina!
MITEN TOIMIA?
Kirjaston Maritta ja Heli kokosivat kirjalistoja eri ikäisten lasten ja nuorten vanhemmille. Listat löytyy välilehdeltä Mitä lukea ja niitä täydennetään matkan varrella. Sieltä huoltajat ja vanhemmat voivat poimia itselleen luettavaa. Toivomme, että lukukokemuksen jälkeen lukija vastaisi kyselyyn: bit.ly/kokoperhelukee 
Koosteet julkaistaan täällä sivustolla lukijan toiveen mukaan joko nimellä tai anonyymisti. Tämän jälkeen muut voivat osallistua keskusteluun ja kommentoida.
Lue lisää:
https://lukukeskus.fi/10-faktaa-lukemisesta-2020/
https://www.mll.fi/lapsemme-lehti/mita-lukutaito-on/
https://blogi.thl.fi/lukutaito-ja-lukuinto-ovat-parasta-perintoa-lapselle/
https://luelapselle.fi/5-faktaa/